Четвер, 18.04.2024, 11:23
Вітаю Вас Гість | RSS

КЗ "НВК "Єлисеївська ЗОШ І-ІІІст. - ДНЗ" Софіївської сільської ради Бердянського району Запорізької області

Головна » 2015 » Лютий » 25 » Свято рідної мови
23:20
Свято рідної мови

 

  Мова – духовний скарб нації. Це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в наших серцях. Змалечку виховуючи в собі справжню людину, кожен із нас повинен передусім створити в своїй душі світлицю, в якій зберігається найцінніший скарб – мова.

    Мова є душею нації, її генетичним кодом, у її глибинах народилося багато з того, чим може пишатися наш народ.

   Як море починається з річки, так українське слово – з писемності. Наше слово набирало сили на пергаментах Нестора – Літописця, шліфувалося у творах Григорія Сковороди, Івана Мазепи, поглиблювалось під пером Івана Котляревського, особливо Тараса Шевченка, удосконалювалося пізніше Іваном Нечуєм-Левицьким, Панасом Мирним, Михайлом Коцюбинським, Лесею Українкою та багатьма іншими видатними українцями.

   Сучасний світ знає, що державність мови є універсальною формою об’єднання людей в одне ціле, в один народ. Це важливий чинник самовизначення нації, надійна основа розвитку країни.

Яка ж багата рідна мова!

Увесь чарівний світ у ній!

Вона барвиста і чудова,

І нищити її не смій!

   Під таким гаслом пройшло свято рідної мови в нашій школі для учнів 1-9 класів. Мета заходу: формувати в учнів розуміння того, що українська мова – наш скарб, без якого не може існувати ні народ, ні Україна як держава, виховувати любов до рідної мови, рідного краю, його традицій, почуття поваги до всього свого, українського, бажання розмовляти рідною мовою.

   По-особливому прибраний вестибюль школи, вишивані рушники, хліб, портрет Шевченка, вислови видатних людей – все це створило святкову атмосферу, піднесений настрій. Всі учасники у вишиванках. На святі прозвучало багато слів та віршів про Україну, рідну материнську мову. Учні виконали пісні «Червона калина», «Моя мама вишиває рушничок», «Моя Україна». Кожен із присутніх ще більше пройнявся гордістю за свою рідну мову, Україну.

   Хочеться відмітити активних учасників свята Ахчи Д., Іщенко Т., Мосєву Д., Гетманенко А., Шутак І., Шаповала М., Гуляєву І., Жданову В., Кравченко О., Козачук М., Шимко Д., Рогатнєву В. та інших. А підготували це свято вчителі української мови та літератури Тігова К.В., Груба Л.П.. Музичне оформлення здійснила Мисак С.В.

   Тож нехай материнське слово буде для всіх нас оберегом.

Любіть свою мову й ніколи

Її не забудьте в житті…

Переглядів: 821 | Додав: Zod1 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Меню сайту
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Лютий 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 37
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0