Субота, 27.04.2024, 08:32
Вітаю Вас Гість | RSS

КЗ "НВК "Єлисеївська ЗОШ І-ІІІст. - ДНЗ" Софіївської сільської ради Бердянського району Запорізької області

Організація харчування дошкільників

Про організацію харчування дошкільників

Забезпечити організацію повноцінного та якісного харчування в ДНЗ  вихованців згідно із грошовими нормами харчування, затвердженими рішенням коларівської сільської ради Бердянського району Запорізької області  від 31.08.2021 №4 «Про організацію харчування у закладах дошкільної освіти Коларівської сільської ради БР ЗО":

  1. Охопити  з 01.09.2021 року плату за харчування дітей у закладах дошкільної освіти Коларівської сільської ради Бердянського району Запорізької області для вікової групи від 3-х до 6-ти (7-ми) років – 40 гривень на ден.

  2.  Батькам або особам, які їх замінюють, вносити плату за харчування дітей у закладах дошкільної освіти Коларівської сільської ради у розмірі, що становить 40 % від вартості харчування на день щомісячно, не пізніше 10 числа поточного місяця за який вноситься плата, до банківських установ. У разі невнесення в установлені строки ці суми стягуються в порядку визначеному законодавством.

  3. Покласти на керівника закладу дошкільної освіти персональну відповідальність за своєчасне надходження батьківської плати за харчування.

  4. Звільнити від плати за харчування дитини:

  • батьків або осіб, що їх заміняють, у сім’ях, у яких сукупний дохід на кожного члена сім’ї за попередній квартал не перевищував рівня забезпеченості прожиткового мінімуму (гарантованого мінімуму);

  • дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;

  • дітей з інвалідністю, дітей батьків з інвалідністю 1,2 групи;

  • дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям;

  • дітей, батьки яких є учасниками антитерористичної операції, учасниками бойових дій або загинули під час виконання службових обов’язків у зоні проведення АТО;

  • дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються в спеціальних та інклюзивних класах (групах);

  • дітей внутрішньо переміщених осіб;

  • дітей, яким згідно з Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

    1.  Зменшити розмір плати на 50% для Батьків, у сім’ях яких троє і більше дітей (віком до18 років).

НОРМАТИВНА БАЗА З ОРГАНІЗАЦІЇ ХАРЧУВАННЯ В ЗАКЛАДІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ:

    Керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні, Керуючись ст.56 п.3 Закону України «Про освіту», ст. 20п.7 Закону України «Про повну загальну середню освіту», с. 33, 35 Закону України «Про дошкільну освіту», постановами Кабінету України від 22.11.2004 №1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» та від 02.02.2011 №116 «Про затвердження Порядку надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільнюється від обкладання податком на додану вартість», спільним наказом Міністерства охорони здоров’я та Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005 №242/329 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах», наказом Міністерства економіки України від 01.08.2006 №265 «Про затвердження Методичних рекомендацій з організації харчування учнів у загальноосвітніх навчальних закладах», Державними санітарними правилами і нормами влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу ДСанПіН 5.5.2.008-01, Законом України «978-ІХ від 05.11.2020 року «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення безкоштовним харчуванням дітей, один із батьків яких загинув (пропав безвесті), помер під час захисту незалежності та суверенітету України», Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення безкоштовним харчуванням дітей внутрішньо переміщених осіб» від 16 січня 2020 року №474-ІХ, наказом Мінекономіки від 30.10.2020 №2208-20 «Про затвердження Методичних рекомендацій щодо методології особливостей здійснення закупівель у сфері організації харчування в закладах освіти», інструкцією з організації харчування дітей дошкільних навчальних закладах, затвердженої спільним наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 17.04.2006 №298/227 (із змінами та доповненнями), спільного наказу МОН України та МОЗ України від 15.08.2006 №620/563 «щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах» та з метою забезпечення учнів та вихованців раціональним харчуванням, збереження здоров’я дітей, запобігання виникнення захворювань органів травлення, з метою створення нової системи здорового харчування в закладах дошкільної освіти та закладах загальної середньої освіти Коларівської сільської ради БР ЗО, враховуючи лист Начальника відділу ОКТМС Ганни КАРНАУХ від 30.08.21 року № 30.08.21 року №695, виконавчий комітет Коларівської сільської ради Бердянського району Запорізької області та на підставі позачергового рішення 16 сесії Коларівської сільської ради Бердянського району Запорізької області

Впровадження системи НАССР в дитячих садках, – є гарантом якості в громадському харчуванні. ХАССП в дитячих садках і освітніх установах –це не просто міра для проходження перевірок контролюючих органів, а важливий інструмент для контролю безпеки харчування дітей поза домом. На відміну від дорослих, у них немає вибору, де харчуватися і як харчуватися, тому, адміністрація цих установ зобов'язана на законодавчому рівні розробити, впровадити і постійно підтримувати принципи системи HACCP.

Реалізація згаданої концепції дозволяє домогтися наступних позитивних моментів:

* В обов'язковому порядку контролюється сировина, що поставляється в ДНЗ для приготування їжі для дітей;
* Існує можливість документального контролю, які проби проходила сировина, перед тим, як потрапити на стіл до дитини;
* Здійснюється жорсткий контроль за умовами її приготування в частині дотримання вимог санітарії та гігієни:
* Своєчасна і якісна дезінфекція інвентарю, приміщення їдальні і кухні;
* Особиста гігієна персоналу;
* Правильне прибирання відходів і сміття;
* Відсутність комах;
* Продукти, які не відповідають за якістю тим, з яких дозволено готувати їжу дітям, повертаються постачальникам або утилізуються;
* Жорсткий контроль за зберіганням продуктів і напівфабрикатів.
Комплекс цих заходів допомагає захистити дитину від різних захворювань, включаючи харчові та алергічні отруєння.

Головним завданням системи HACCP є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю над усіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви.
Контроль, що реалізується в рамках створеної системи менеджменту, передбачає відпрацювання пакету документів і їх неухильного виконання. Сюди входять:
* Вимоги, яким повинні відповідати наявні в харчоблоці ДНЗ посуд, кухонний інвентар і обладнання;
* Вимоги, які пред'являються до кулінарних виробів і харчових продуктів на етапах споживання, приготування, зберігання;
* Вимоги, які регламентують безпеку на етапах приготування їжі (за видами харчової продукції);
* Перелік ККТ (критичних контрольних точок) на етапах виготовлення:
Харчової продукції;
Придбання харчової сировини;
Контролю упаковки, в якій знадходять продукти;
* Порядок контролю ККТ на етапі приготування їжі;
* Алгоритм дії посадової особи при виявленні відхилень фактичних параметрів від встановлених.

Меню сайту
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 37
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0